Emek Barış Demokrasi Anıtı Açılışı Özel

Adana’da Seyhan Belediyesi’nin 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenlerin anısına yaptırdığı Barış Anıtı, katliamın 7. ayında yüzlerce yurttaşın katılımıyla açıldı.

Yaşar Kemal Kültür Merkezi önünde yaptırılan anıtta, Ankara’da hayatını kaybeden 101 kişinin anısına Adana’dan hayatını kaybeden 12 kişi için 12 güvercin yer alıyor. Anıtın açılışına katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri, CHP Adana milletvekilleri İbrahim Özdiş ile Aydın Uslu Pehlivan, EMEP, KESK’ten Eş Genel Başkan Lami Özgen, Genel Sekreter Hasan Toprak, Mali Sekreter Ramazan Gürbüz ile Eğitim, Örgütlenme, Basın Yayın Sekreteri İlhan Yiğit, Eğitim Sen’den Genel Başkan Kamuran Karaca, TTB’den Başkan Beyazıt İlhan, DİSK’ten Genel Başkan Kani Beko, TMMOB’dan Genel Başkan Mehmet Soğancı,  Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve çok sayıda demokratik kitle örgütü katıldı. Gökyüzüne barış güvercinlerinin bırakıldığı açılışta katliamları lanetleyen kitle daha fazla katliam olmaması için barış ortamının tesis edilmesini istedi.

Dosyadaki Gizlilik Kararı Kaldırılsın

Ankara’da hayatını kaybeden Dilan Sarıkaya’nın çocukluğunu annesi Çukobirlik’te çalıştığı dönemlerden bildiğini ifade eden Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Diyarbakır, Suruç ve Ankara’da yaşanan katliamların halkların çatışması için yapıldığını belirterek, buna karşı “İnadına barış, inadına kardeşlik ve sevgi” demek için bu anıtı açtıklarını söyledi.

Dilan Sarıkaya’nın annesi Nesligül Sarıkaya da katliamla ilgili dosyada hala gizlilik kararı olduğunu belirterek bir an önce gizliliğin kaldırılmasını istedi.

Ankara katliamında yaralanan BTS Şube Başkanı Tonguç Özkan ise demokrasi mücadelesinin bedel isteyen bir mücadele olduğunu belirterek, “Barış için bütün gücümüzle, inatla mücadelemize devam edeceğiz.” dedi.

“Katliamı Organize Eden Kurumlar Ortadadır”

Açılışta konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, katilleri tanıdıklarını belirterek İzmir’de valiliğin barış ormanına izin vermediğini, kamu kurumlarına astıkları 10 Ekim afişlerinden dolayı soruşturmalara maruz kaldıklarını belirtti. Özgen, “Barış talebinden korkuyorlar. Ve korkacaksınız da… Biz sizi iyi tanıyoruz. Diktatörlüğünüzü kurmak için bizi katlettiniz” dedi. Belgelerle katillerin ortaya çıktığını dile getiren Özgen, “Organize eden bütün kurumlar ortadadır. Hesap sormak için bir mücadele yürütüyoruz. Ama biz katilleri katliamlarla yüzleştireceğiz. Bütün katliamlarla onları yüzleştireceğiz.” diye konuştu.

Konuşmalardan sonra sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları gökyüzüne 12 güvercin bıraktı. Törenin sonunda Seyhan Belediyesi mimarlarından Simge Öztan’ın tasarladığı Barış Anıtı’nın açılışı yapıldı.

Okunma 1820 defa