STAJYER ÖĞRETMENLERE YANDAŞ SENDİKA BASKI KABUL EDİLEMEZ Özel

STAJYER ÖĞRETMENLERE YANDAŞ SENDİKA BASKI KABUL EDİLEMEZ

 

Bağımsız demokratik ülkelerde eğitimciler; siyasi iktidarların bekası için değil, özgür bireyler yetiştirmek için çaba sarf eder. Uzun süredir ülkemizde iktidarda olan AKP kendi siyasi ideolojik ihtiyacını karşılayacak bir eğitim modeli yaratmak için eğitim fakültelerinde müdahale ederek AK ÖĞRETMEN yetiştirme çabası içerisinde olduğunu biliyoruz. Ve bu gün okullarımızda okuyan öğrencilerimiz; soran sorgulayan bir nesil olarak değil biat eden bir nesil olarak yetişiyor.

 

Devletin tüm aygıtlarını elinde bulunduran AKP 14 yıllık iktidarları süresince 5 ayrı Milli Eğitim Bakanı ile Kamusal, Laik, Bilimsel Eğitimi yaz-boz tahtasına dönüştürerek 130 bine yakın kız öğrenciyi örgün ve yaygın eğitimin dışında bırakmıştır. Kamusal eğitimin verildiği okullarımızda; öğretmenlerimizin ekonomik, demokratik, özlük haklarıyla ilgili hiçbir iyileştirme yapılmaz iken Şubat 2016’da ataması yapılan 30 bin stajyer öğretmenin hükümetin kanatları altıda büyüyen Eğitim Bir Sen’e üye yapmak için başta mülkü amirler olmak üzere tüm bürokratların seferberlik ilan etmeleri ahlak boyutunu aşan bir hal almıştır.

 

Üstünlerin Hukuku Değil, Hukukun Üstünlüğünün geçerli olduğu ülkelerde her yurttaş ülkenin imkân ve olanaklarından eşit bir şekilde yaralanır. Bu gün bir üst makama atanmada Liyakatin değil, siyasi ve sendikal kimliklerin referans alındığı bir süreci yaşıyoruz. Tüm Eğitim emekçilerinin de; Eğitim Bir Sen’li olmaya zorlanmaları ve baskılanmalarını antidemokratik bir tutum olarak gördüğümüzü ifade etmek isteriz.

 

“Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Şubat ayında atamasını yaptığı 30 bin “aday öğretmene danışmanlık yapması için belirlediği 35 bin danışman öğretmenin büyük bölümünün iktidara yakın sendika üyeleri arasından seçilmesi, bu tür konularda sicili bozuk olan MEB'in bir adaletsiz uygulamaya imza attığını göstermiştir.

 

Yeni atanan öğretmenlerin 6 aylık dönemde yetiştirilmeleri amacıyla en az 10 yıl hizmeti olan öğretmenler arasından ulusal ve uluslararası projelerde koordinatör, danışman veya katılımcı öğretmen olarak görev almış, sosyal kültürel faaliyetlere katılım sağlayan, iletişim becerisi ve temsil yeteneği güçlü, mesleği ile ilgili kriterlerden bir veya birkaçına sahip öğretmenlerin danışman öğretmen olabileceği belirtilmiş olmasına rağmen, danışman öğretmenler belirlenirken en önemli kriterin 'hükümet sendikası üyesi olmak' olduğu ortaya çıkmıştır.

 

 

Yeni atanan öğretmenlere danışmanlık yapacak öğretmenlerin büyük bölümünün yandaş sendika üyeleri arasından seçilmesi, hem öğretmen adaylarının mesleki deneyim kazanma sürecinin sağlıklı işlemesi açısından, hem de eğitim sisteminin bugünü ve geleceği açısından endişe vericidir.

 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde ataması yapılan 30 bin öğretmenden 851 aday öğretmen 6 aylık stajlarını yapmak üzere İlimizin çeşitli okullarda görevlendirildi. 1 Mart itibariyle okullarda yeni göreve başlayan öğretmen adayları yandaş sendikaya üye olmaları için baskılandıklarına dair şikâyet telefonları alıyoruz. Okul müdürleri stajyer öğretmenleri odalarına çağırıp, 'Eğer Eğitim Bir Sen'e üye olmazsanız, stajyerliğiniz bitmeyecek' diye tehdit edildiklerini biliyoruz.

 

Aday öğretmenlere stajyerliğini kaldırmak için getirilen sınav sistemini fırsat bilen yandaş sendika yöneticileri, aday öğretmenler üzerinde atandıkları günden itibaren baskı oluşturmaya başlamışlardır. Yandaş sendika yöneticileri, gittikleri okullarda, aday öğretmenlerine 'bugüne kadar arkadaşlarınızın büyük bir bölümü üye oldu siz olmayacak mısınız', 'müdürlerinin çoğu Eğitim Bir Sen'li', 'rahat edersiniz', 'sınavlarda size yardım ederiz çünkü sınavlarda çıkacak olan soruların çoğunluğu bizim hazırladığımız çalışma kitabı sorularından çıkacaktır' dediklerini biliyoruz. Davanızın haklı olduğuna inanıyor iseniz lütfen mücadele araçlarınızın da ahlaklı olmasına dikkat etmenizi öneriyoruz.

 

Her eğitim yöneticisinin görevi; okulda iş barışını sağlayarak çocuklarımızın iyi bir eğitim almasını sağlamak iken, tarafsızlıklarını yetirerek açıkça suç işliyorlar. Burada Sayın Valiyi ve İl Milli Eğitim Müdürünü göreve davet ediyoruz. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz.1.4.2016

 

 

Ahmet KARAGÖZ

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı

 

Ömer Volkan Çiçek

Türk Eğitim Sen Adana 2 Nolu Şube Sekreteri

 

 

Kurumlar Adına

Ahmet KARAGÖZ

 

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı

Okunma 1488 defa