Birleşik Metal-İş Sendikası ve Metal İşçileri Yalnız Değildir! Özel

KESK - DİSK - TMMOB - ADANA TABİP ODASI Birleşik Metal İş grevine yapılan yasak ile ilgili Adana İnönü parkında ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.  Açıklamayı Kurumlar adına Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet KARAGÖZ yapmıştır.

Birleşik Metal-İş Sendikası ve Metal İşçileri Yalnız Değildir!

 

Değerli Basın ve Kamuoyuna

Varlığı sermayenin ve sanayicinin varlığına bağlı olan AKP iktidarı, tavrını işçi ve emekçiden yana koymasını beklemek hayalcilikten öte başka bir şey değildir. Bizler bunu Soma’da ve Ermenek’te işçiler katledildiğinde iktidarın ve bakanlar kurulunun sergilediği tutumdan gördük. Yaşanan her olaydan sonra; 13 yıllık AKP iktidarının egemenden ve sermayeden yana tercihini ortaya koyduğu hepimizin belleğindedir.

Bakanlar Kurulu 15 bin metal işçisinin başlattığı grevi aynı gün yasaklamıştır. Daha önce havacılık ve cam işçilerinin grevlerini yasaklayan kararlardan sonra metal işçilerinin grevinin yasaklandığı bu karar AKP Hükümeti’nin emekçilere olan düşmanlığının sistematik hale geldiğini bir kez daha göstermiştir.

Bakanlar Kurulu’nun grevin başladığı gün aldığı karardaki “Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin millî güvenliği bozucu nitelikte olduğu görüldüğünden’ ifadesi bile başlı başına skandal niteliğindedir.

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun “Grev ve lokavtın ertelenmesi” başlıklı 63. maddesine dayandırılan erteleme kararı fiilen yasaklama anlamına gelmektedir.

Emekçilerin bir talebi söz konusu olduğunda hemen gerici yasaları dayanak alan AKP’nin bu kararı hükümetin hakkını arayanı değil verilene razı olanı baş tacı eden emek aleyhtarı niteliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Bu keyfi karar yasalardaki grevlerle ilgili hükümlerin bütünüyle değişmesi gerektiğini de göstermektedir. Bakanlar Kurulu’nun elinde böylesi yetkilerin bulunması, Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki en önemli engellerin başında gelmektedir. 

Adana Emek ve demokrasi güçleri olarak metal işçilerine yönelmiş bu keyfiliğin, anti demokratik uygulamanın bütün emekçileri ilgilendirdiğinin bilincindeyiz. Bu karar, AKP’nin demokrasi anlayışının da sınırlarının göstermesi bakımından önemlidir.

 

Anayasal bir hakkın kullanılmasının böylesine pervasızca engellenmesine karşı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın ve metal işçilerinin yanında olacağımızı duyuruyoruz. AKP hükümetini hemen her alanda kendisini gösteren yasakçı ve baskıcı anlayışından vazgeçmeye, işçilerin-emekçilerin en temel haklarına yönelik saldırılarına derhal son vermeye davet ediyoruz.02.02.2015

 

KESK - DİSK - TMMOB - ADANA TABİP ODASI

Kurumlar Adına

Ahmet KARAGÖZ

 

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı

Okunma 2741 defa Son Düzenlenme Pazartesi, 02 Şubat 2015 20:25