Okullarda pandemi önlemi de masraflar da velinin sırtına yıkıldı Özel

Eğitim Sen Adana Şubesi ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, bir açıklama yaparak "Eğitim ve öğretimde yaşanan sorunları çözün" dedi.

Eğitim Sen Adana Şubesi ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği, "Eğitim ve öğretimde yaşanan sorunları çözün" diyerek, Eğitim Sen Adana Şube binasında basın açıklaması yaptı.

Pandemi ile geçen iki buçuk yılda Eğitim Sen olarak önerdikleri hiç bir önlemin bu süre boyunca alınmadığını aktaran Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, okullara gerekli ödeneklerin ayrılmadığını, yeterli sayıda yardımcı hizmetli görevlendirmediği için hijyen sorunu yaşandığını ve Milli Eğitim Bakanlığının okulların ihtiyaçları için velilerden para topladığını ifade etti.

HİÇ BİR EKSİK TAMAMLANMADI

Okulların ek derslik ihtiyacının karşılanmadığını dile getiren Kaya," Sınıf mevcutlarının kalabalık oluşu, bir çok okulda maske, hijyen malzemesi eksikliği, havalandırmada yaşanan sorunlar, zamanında yapılmayan tadilat nedeniyle farklı iki okulun birleştirilmesi, pansiyonlu okullarda koşulların toplu yaşamaya uygun hale getirilmemesi, servis gibi taşıma araçlarında gerekli düzenlemeler yapılmamış,  yardımcı hizmetli eksikliği, okullara gerekli ödeneklerin verilmemesi vb sorunlar halen yaşanmaya devam ediyor" dedi.

"MEB VELİLERDEN PARA TOPLAMAYA DEVAM ETTİ"

MEB okulların ihtiyaçlarını veliler üzerinden karşılamayı amaçladığını söyleyen Kaya, "Bu yönde velilerden para toplanmaya devam edilmiştir.MEB Öğrencilerimiz ve eğitim emekçileri psikososyal açıdan desteklememiştir. Sınıflar seyreltilmemiş, ders süreleri 30 dakikaya düşürülmemiştir. Okul öncesi öğretmenlere teneffüs hakkı tanınmamış, 50 dakika olan ders süreleri kısaltılmamıştır. Yeni öğretmen alımları beklenen sayının çok altında kalmıştır. Okullarda tuvalet, lavabo, pencere sayıları artırılmamıştır" dedi.

"MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"

Öğrencilerin bir önceki yıl müfredata yönelik bilgi eksikliği ile öğretim yılına başladığını aktaran Kaya, "Boşa geçen bir buçuk yıl var ortada. Bir önceki ders konularının öğrenilmemiş olması, devam ettikleri üst sınıftaki başarılarını da olumsuz etkilemektedir.  Öğrencilerin girecekleri LGS, TYT, AYT gibi sınavlarda bu öğrenmedikleri konulardan, sorumlu olacakları düşünüldüğünde, bu durum telafisi olmayan eşitsizliğe ve adaletsizliğe neden olacaktır. Eğitim emekçileri olarak MEB’i bu durumu görmeye çağırıyoruz. Bu olumsuzluğun telafi edilmesi için, gerek geçmiş döneme ait müfredatın, gerekse bu yıl ki müfredatın sadeleştirilmesi ve telafi eğitiminin verilmesi Gerekmektedir"dedi. Okulların açık kalması için ve okulların kapalı kaldığı dönemde, yaratılan eşitsizliğin telafi edilmesini isteyen Kaya, "Eğitim Sen olarak nitelikli, kamusal, parasız, anadilde, laik bilimsel ve demokratik eğitim mücadelemiz devam edecektir" şeklinde konuştu.

"ÜNİVERSİTENİN EN ÖNEMLİ SORUNU TEMİZLİK"

Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanları Derneği Başkan Yardımcısı Oya Katırcı, üniversitelerde yaşanan sorunlarla ilgili  konuştu. Katırcı, hiçbir önlem alınmaksızın, pandemi öncesi dönemle aynı koşullar içinde, yüz yüze eğitim sürecine geçildiğini belirtti.

Üniversitede özellikle temizlik personeli açığının had safhada olduğunu ifade eden Katırcı, "Bu nedenle üniversitenin en önemli sorunu temizlik sorunu. Temizlik personeli sorunu rektörlük nezdinde dile getirilmiştir. Ancak henüz somut bir gelişme görülmemiştir. Temizlik en önemli sorundur. Bunun yanı sıra sınıfların havalandırılmasının yaklaşan kış döneminde daha büyük bir sorun teşkil edeceği görülmektedir.

Özellikle penceresiz sınıflarda ders işlenmemesi pandemi riskini artırmaktadır" dedi.

"ÖĞRENCİLER RİSK ALTINDA ULAŞIM SAĞLIYOR"

Ulaşımda öğrencilerin risk altında olduğu anlatan Katırcı, "Trafik sıkışıklığının yanı sıra öğrencileri üniversiteye ulaştıran toplu taşıma araçlarında önlemlere riayet edilmemesi ve araçların içindeki insan kalabalığı pandemi riskini artırmaktadır. Ayrıca yemekhanelerde büyük kuyruklar oluşmaktadır" dedi.  Bütün bu sorunların üniversite yönetimine iletildiğini dile getiren Katırcı, "Sorunlar dile getirilmiş ve çözümü için öneriler sunulmuştur. Ancak tüm sorunlar devam etmektedir ve gerekli önemlerin alınmaması durumunda kışa girdiğimiz bu dönemde sorunların çözülmek bir yana giderek  artacağından endişe ediyor ve sorumluları acilen göreve davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.(Adana/EVRENSEL)

Okunma 672 defa