Memur pazar günü mesaiye çağrıldı! Özel

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün (pazar) Adana’da gerçekleştireceği toplu açılış töreni için adeta seferberlik ilan edildi. Vali Mustafa Büyük imzası ile kaymakamlıklara, oradan da kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen yazıda tüm çalışanlara pazar günü mesai yapması talimatı verildi.

Valilik yazısında şu ifadelerle memular tatil gününü sabah mesaiye, öğleden sonra ise Erdoğan’ın yapacağı açılış törenine çağrıldı: “24 Nisan 2016 pazar günü kamu kurum ve kuruluşlarının açık bulundurulması, tüm personelin sabahtan kurumda hazır bulunmaları, 13.30’dan sonra isteyen personellerin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki açılış törenine katılmaları, diğer personellerin ise kurumda hazır bekletilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

Kanuni bir hak olan hafta sonu tatilinin iptal edilmesine sendikalardan tepki geldi. Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, “Cumhurbaşkanının Adana’ya her gelişi ayrı bir infiale yol açıyor. İsteyen arkadaşlarımız karşılamaya, programa gidebilir, hiçbir sorun yok. Ama çalışanların kurumlarında hazır bekletilmesi neyin karşılığıdır anlayamıyorum.” dedi. Adana valisinin, kanunla verilmiş bir hakkı çalışanlardan alamayacağını ifade eden Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz, valiliğin yazısını ‘yakışık almayan bir durum’ olarak niteledi.
Kamu çalışanlarına ilişkin hükümleri düzenleyen 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99. maddesi çalışma saatlerini düzenliyor. Maddenin ikinci fıkrası ise “Cumartesi ve pazar günleri tatil olmak üzere düzenlenir.” diyerek hafta sonu iznini hüküm altına alıyor. Kanunun öngördüğü bir düzenleme ise anayasaya göre yine kanun ile ortadan kaldırılabiliyor. Ancak Adana Valiliği tarafından kaymakamlıklara gönderilen metinde, valinin talimatı ile kanunun verdiği bir hakkın kullanılmasının önüne geçiliyor. ÖMER KESKİN İSTANBUL

Okunma 1671 defa