Salı, 11 Ağustos 2015

Öğretmenlerin 2015 yılı yaz tatili aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirme duyurusu yayımlandı. Milli Eğitim Bakanlığı`nın her yıl özür grubu atamalarında yaşanan mağduriyetlere karşı kayıtsız tutum alması yine çok sayıda öğretmeni mağdur etmiştir. 

Özür grubu atamalarında temel amaç, öğretmenlerin eş durumu, sağlık, eğitim vb gibi nedenlerle ortaya çıkmış ve çözülmesi zorunlu alan sorunlarını mağduriyet yaratmadan çözmektir. Eş durumu tayinlerde yaşanan sorunlar ve parçalanmış aileler sorunu ilk gündeme geldiği andan itibaren, eşi özel sektörde çalışan öğretmenler için kesintisiz 3 (üç) yıl sigortalı olma şartının ilan edildiği ilk günden itibaren sendikamızın sayısız girişimi olmuştur. Bu konuda sendikamıza gelen yoğun şikâyetler bakanlık ile yapılan her görüşmede gündeme getirilmiş ve eşi özel sektörde çalışanların mağduriyetinin giderilmesi yönünde yoğun girişimlerimiz olmuştur. 

MEB`in sendikamızın sayısız başvurusu ve bu yöndeki taleplerini ısrarla görmezden gelmesinin ardından, Memur-Sen yüzbinlerce eğitim emekçisinin mücadelesini yok saymakta "eşi özel sektörde çalışan öğretmenlerin eşlerinin sigortalı olma süresinin 360 güne indirilmesi"ni kendi başarısı gibi göstermeye çalışmaktadır. 

Yıllarca işbirliği halinde attıkları her adımda öğretmenleri mağdur eden, ailelerin parçalanmasına seyirci kalanların, eşi özel sektörde çalışanları önce mağdur edip arkasından sigortalılık süresini aşağıya indirmeleri tam bir şark kurnazlığıdır ve eğitim emekçilerinin hafızasıyla açıkça "dalga geçmek" anlamına gelmektedir. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan duyuruda öğrenim özrüne bu yıl da yer verilmemiş olması başlı başına bir skandaldır. Öğrenim özrünün olmaması, MEB`in kendi bünyesinde çalışan öğretmenlerin kendilerini geliştirmesini istemediğini hatta buna karşı olduğunu göstermektedir. Geçmişte öğrenim özrü konusunda açılmış ve kazanılmış sayısız daha bulunmasına rağmen, MEB`in öğrenim özrüne ilişkin herhangi bir duyuru yapmamış olması akıl alır gibi değildir. 

Öğretmenlerin yer değiştirmesi ile ilgili bir diğer dikkat çekici nokta 14 Ağustos`ta açıklanacak TEOG sonrasında çocukları başka ilde bir okulu kazanan öğretmen anne babalarına yer değiştirme hakkı tanınmamış olmasıdır. Bu durum, MEB`in dilinden düşürmediği "aile bütünlüğü" konusunda ne kadar samimi olduğunun göstergesidir.  

Öğretmenlerin 2015 yılı yaz tatili aile birliği, sağlık, can güvenliği mazeretleri ve engellilik durumu ile diğer nedenlere bağlı yer değiştirme duyurusunda dikkat çeken başlıca noktalar şu şekildedir;

 

. Hizmet puanının hesabında başvuruların son günü, hizmet süresinin hesabında 30 Eylül tarihi esas alınacaktır,

 

. Sağlık, can güvenliği ve engellilik durumu ve diğer nedenlere bağlı olarak yer değiştirme isteğinden bulunan ve başvurusu uygun görülen öğretmenlerin talebi halinde eşleri de yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir,

 

. Görevli oldukları il/ilçe dışında bulunan öğretmenler belgeleri e-posta, telefon, faks gibi iletişim araçlarıyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumlarına ulaştırabilecektir,

 

. Yurt dışında görevli olanlar ile aylıksız izinli olanlar öğretmenler, yurtdışı görev sürelerinin veya izinlerinin 30 Eylül 2015 tarihine kadar sona ereceğini belgelendirenler yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir, 30 Eylül 2015 tarihine kadar görevine başlamayanların atamaları iptal edilecektir,

 

. İlk aşamada başvurular alınacak, ikinci aşamada tercihler yapılacaktır,

 

. Kendisi, eşi veya çocuklarının, anne, baba veya yargı kararıyla vasi tayin edildiği kardeşlerinden birisinin hastalığının öğretmenin görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanelerinden alacakları sağlık kurulu raporuyla belgeleyenler, tedavi olmak istediği il-ilçedeki eğitim kurumlarına atanmak üzere yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir. Dolayısıyla özel sağlık kuruluşlarından alınan raporlar tek başına kabul edilmeyecektir.

 

. Birinci aşama başvurularının son günü itibarıyla son iki yıllık süre zarfında en az 360 gün sigortalı olanların öğretmen olan eşleri aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirme başvurusunda bulunabilecektir,

 

. Kendisinin en az % 40 oranında engelli olduğunu, eşi, bakmakla yükümlü olduğu çocuğu, annesi veya babasının ağır engelli olduğunu sağlık raporuyla belgelendirenler engellilik durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir,

 

. Eşi veya çocuğu ölenler, eş veya çocuklarının ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde istedikleri yere, eşi emekli olanlar eşinin emekliye ayrılış tarihinden itibaren bir yıl içinde eşlerinin ikamet ettikleri yere, şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup da çalışabilir durumda olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların öğretmen olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri başka şart aranmaksızın istedikleri yere, özel eğitime muhtaç çocukları ve kardeşleri olanlar özel eğitim değerlendirme kurulu raporu doğrultusunda bu kurumların olduğu yere yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir,

 

. Duyuruda öğrenim özrüne hiçbir şekilde yer verilmemiştir,

 

. Duyuruda çocukları merkezi sınav sonuçlarına göre bir eğitim kurumunu kazanan/kayıt yaptıran öğrencilerin öğretmen olan anne veya babalarına da yer değiştirme hakkı tanınmamıştır.

 

Duyuruyu görmek için tıklayınız.

Soma’da yaşanan katliama ‘doğal afet’ diyerek bayrak töreninde okuduğu Fatiha’yı “Bahçede bulunan tüm Müslümanlar” için okuduğunu söyleyen din kültürü öğretmenini eleştirmesi sebebiyle sürgün edilen öğretmen Mine Sarı, İdare Mahkemesi tarafından görevine iade edildi.

Din kültürü öğretmenini eleştirdiği için geçtiğimiz yıl görev yaptığı okuldan sürgün edilen Mine Sarı, üyesi olduğu Eğitim Sen’in açtığı dava sonucu bir yıl sonra karar iptal edilerek okuluna geri döndü. Adana 2. İdare Mahkemesi hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilen Sarı’nın mükerrer cezalandırılamayacağı gerekçesi ile görev yerinin değiştirilmesini iptal etti.

ŞİKAYET ETMEDİK YER BIRAKMAMIŞLAR

Soma'da yaşanan iş cinayeti nedeni ile grev yaptıkları gerekçesi ile eğitimcilere soruşturmalar açıldığı dönemde Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından soruşturmaya tabi tutulan Mine Sarı, Bahçedeki Müslümanlar diyerek öğretmenin sözlerinin ayrıştırıcı olduğunu ve Soma’da ihmal sonucu yaşanan bir katliam olduğunu söylemişti. Sarı’nın bu sözlerinin ardından AKP ve onun kadrolarının her türlü saldırısına maruz kaldığını söyleyen Eğitim Sen Adana Şubesi Hukuk Sekreteri Mehmet Akarsubaşı, öğrencilerin Sarı’ya karşı kışkırtıldığını, BİM, Alo147 aranarak; Bület Arınç’a Kanal 7’ye, TRT 1’e, Numan Kurtulmuş’a, tweetler atılarak şikayet edildiğini ifade etti.

‘HUKUKSUZLUKTAN VAZGEÇİN’

Alınan kararı değerlendiren Akarsubaşı, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünün almış olduğu hukuksuz ve keyfi sürgünlerin hukuk duvarlarına çarpmaya devam ettiğini belirterek, “Şu anlaşılmalıdır ki Eğitim Sen’i hiçbir baskı, soruşturma ve cezalandırma yıldıramaz. Bilimsel, demokratik, laik, anadilde eğitim taleplerimizi kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz” dedi. Akarsubaşı Adana Milli Eğitim Müdürlüğünü hukuka uygun davranmaya çağırdı.

 

Volkan PEKAL
www.evrensel.net
Adana