Salı, 03 Mart 2015

Üyemiz Eser ÇAPAR için bugün Adana 8. Ağır Cezada görülecek olan davasından önce Eğitim Sen Adana Şube Önünde Toplanan üye ve yöneticilerimiz Adliye kadar yürüyüş yaparak  burada Şube Başkanı Ahmet KARAGÖZ açıklama gerçekleştirmiştir, ardından Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran KARACA konuyla ilgili yaptığı açıklamadan sonra grup mahkemeyi izlemek için adliyeye girdi. Yapılan duruşmanın ardından Gezi eyleminden yargılanan üyemiz beraat etmiştir.

 VERİLEN CEZAYI TANIMIYORUZ, ESER ÇAPAR YALNIZ DEĞİLDİR.

Çukurova’nın İnce Mehmedini, barış elçisini, “İnsan Uzayda Gövdesi Kadar Değil, Yüreğir Kadar Yer Kaplar” diyen ve yüreğiyle Anadolu’yu baştan sona kadar kuşatan Yaşar Kemal’i yitirdik. Yüreği büyük İnsan rahat uyu! Sevenlerine ve ailesine başsağlığı diliyoruz.

 “Ateşin ve güneşin çocuklarıyız” “Birimiz hepimiziz, hepimiz birimiziz”

Dün söylediğimizi bugün daha gür bir sesle haykırmak için, Eser Öğretmen yalnız değildir demek için;

Genel Başkanımız Kamuran KARACA aramızda,

Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Sinan MUŞLU ve Yürütme Kurulu üyeleri aramızda,

Eğitim Sen Hatay Şube başkanı Ayhan ERKAL ve Yürütme Kurulu üyeleri aramızda,

Eğitim Sen Antalya Şube başkanı Kadir ÖZTÜRK ve Yürütme Kurulu üyeleri aramızda,

Eğitim Sen Maraş Şube başkanı İsmail TERARDIÇ ve Yürütme Kurulu üyeleri aramızda,

Eğitim Sen İskenderun  Şube başkanı Mustafa ÜNSAL ve Yürütme Kurulu üyeleri aramızda,

Siyasi partilerimizin il ve ilçe yöneticileri aramızda,

Emek ve Demokrasi güçlerinin temsilcileri aramızda,

Milyonların katıldığı ve adına Gezi Direnişi dedikleri büyük halk hareketinden korkan AKP; direnişe katılan ve kimliklerini tespit ettiği her yurttaşı sindirme ve itibarsızlaştırma adına her türlü baskıyı uygulamaktan çekinmemiştir. Biz kamu çalışanlarını, açılan idari soruşturmalarla cezalandırmak istediler. Ancak o dönem soruşturmayı yürüten Adana İl Milli Eğitim Teftiş Kurulu Başkanı gezi sürecini yasal, anayasal, sendikal hak ve özgürlükler kapsamında yorumlayıp, soruşturmaya yer olmadığını bildirmesiyle birlikte Teftiş Kurulu Başkanını görevden almışlardı.

 Adana Valisi ve Adana İl Milli Eğitim Müdürü AKP’de aldıkları talimat gereği Gezi Direnişine katılanlara mutlaka ceza vermeleri gerekiyordu. Bu nedenle de gezi süreciyle ilgili ifadeler bir kez daha alınmalıydı ki öyle de oldu. Siyasi erkte aldıkları talimatları harfiyen yerine getiren yeni militan kadrolar görevlendirilerek üye ve yöneticilerimizin ifadeleri bir kez daha alındı. Son bir ay içerisinde 19 üye ve yönetici arkadaşımıza “Uyarı” cezası verilmiştir. Adana’da Eğitim ve Bilim Emekçilerinin emek ve demokrasi mücadelesini baskılarla bitirilmek istenmesi nafiledir. Kısacası “baskılar bizleri yıldıramaz” diyoruz.

En Son Yüreğir ilçesi Güney Sanayi Çalışanları İlkokulu Sınıf Öğretmeni üyemiz ESER ÇAPAR, hakkında “Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında yapılan çalışmaların protesto edilmesi amacıyla Adana ilinde 1-16 Haziran 2013 tarihlerinde izinsiz olarak yapılan gösterileri organize eden kişiler arasında yer aldığı ve izinsiz olarak yapılan gösterilere katıldığı” gerekçesiyle disiplin soruşturması başlatılmış, soruşturma sonucu 657 sayılı DMK’nın 125/E-a maddesi uyarınca “Devlet Memurluğundan Çıkarma” cezasıyla cezalandırılmıştır.

Eser ÇAPAR arkadaşımız sendikamızın çağrısı üzerine gezi eylemlerine katılmıştır. Savunmasında;         Eğitim Sen’in çağrısı üzerine katıldığını, etkinliklerde 2911 sayılı yasaya aykırı bir davranış sergilemediğini, demokratik tepkilerini göstermek amacıyla katıldığını, kamu malına zarar vermediğini, güvenlik görevlilerine mukavemet etmediğini, hiçbir grubu organize etmediğini ve etkilemediğini belirtmiştir.

Soruşturma dosyasını ve raporunu incelendiğimizde ESER ÇAPAR arkadaşımızın göreviyle ilgili olarak kusurlu olmadığı görülmüştür. Ancak Eser arkadaşımın 2 Haziran 2013 günü gözaltına alınması üzerine hakkında disiplin soruşturması başlatıldığı, yalnızca kendisinin ve okul müdürünün ifadesine başvurulduğu, bunun dışında da ceza davasın dosyasında Adana Emniyet Müdürlüğünün 19.06.2013 tahrili bir belgenin olduğu ve Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca 19.07.2013 tarihli düzenlenen iddianame ve iddianamenin ekinde sunulan telefon görüşmelerinde alıntı yapıldığı görülmektedir.

 

Eser ÇAPAR arkadaşımız cezalandırılmak için suç üretilmiştir. Görev yaptığı okul müdürü de gezi eylemlerine katılma konusunda öğretmen ve öğrencileri yönlendirmediğini, ifadesine başvurulduğu güne kadar da olumsuz bir davranışına rastlamadığını belirtmektedir. Soruşturma dosyasında Eser ÇAPAR’ın arkadaşımızın gözaltına alındığı tarihler dışında görevine gelmediği veya görevini aksattığına dair herhangi bir bilgi ve belge de bulunmamaktadır.

Soruşturma dosyasında dile getirilen suçlamayla ilgili olarak üyemiz Eser ÇAPAR hakkında bir ceza soruşturması başlatılmış, ceza davası açılmıştır. İddianame ve emniyet fezlekelerinde yer alan iddiaların tekrar edilmesi kimseyi suçlu, yapmamalıdır.

Eğitim Sen üyeleri, sadece Gezi eylemleri sürecinde değil, mücadeleye atıldığı ilk yıllardan bu yana haksızlıklara ve adaletsizliklere karşı direnmekte, bu nedenle soruşturma, sürgün ve cezalarla karşı karşıya kalmaktadır. Ne siyasi iktidar temsilcilerinin tehditleri, ne de MEB`in soruşturma ve sürgünleri bizi biz eden ilke ve değerlerimizden asla geri döndüremeyecektir.

Dün 2911 toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu ile kabahatler kanunu ile bizleri sokaklardan alıkoymak isteyenler bugün yeni bir konsept çerçevesinde adına iç güvenlik yasası denilen faşist yasaları ile teslim almak istemektedirler. Baskı ve zor yasaları karşısında bizlerin teslim alınamayacağını bu siyasal iktidar anlamak zorundadır. Bu anlamda başta Eser Çapar olmak üzere kamu emekçileri mücadelesinde hak verilmez alınır şiarı ile yürümeye devam edeceğiz.

Açık ve net bilinmelidir ki Eserarkadaşımız yalnız değildir. AKP’yi de uyarıyoruz; insanları sendikal kimlik ve sendikal eylemlikler üzerinden yargılamayın. Bu gün olduğu gibi bundan sonraki süreçlerde de emek ve demokrasi mücadelesine yönelik yapılacak saldırıların karşısından olacağımızın bilinmesini isteriz.

Ahmet KARAGÖZ

Şube Başkanı

 

28 Şubat 2015 tarihinde Şube Eğitim Komisyonun Organize ettiği Şube Eğitim Çalışması gerçekleştirildi.
Seyhan Kültür Merkezinde gerçekeleştirdiğimiz eğitimde Eğitim Sen Eğitim Uzmanı Dr. Erkan AYDOĞANOĞLU "Sendikalar ve İşyeri Örgütlenmesi, Eğitimde Yaşanan Dönüşümün Boyutları, Laiklik ve Laik Eğitim Nedir, Ne Değildir?, Sendikal Örgütlenme ve İşyeri Temsilciliği" konularında sunumundan sonra, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği sunumunu üyemiz Merih TOPAL yapmıştır.
Etkinliğe Emeği geçen ve Eğitime katılan tüm üyelerimize teşekkür ederiz.



Şube Eğitim Sekreterliği