Çarşamba, 10 Eylül 2014

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzasıyla illere gönderilen yazıda, Devlet Memurları Kanunu'na göre, öğretmenlere her eylül ayı içinde Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda, öğretim yılına hazırlık ödeneği verildiği anımsatıldı. 

Yazıda, "Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmesi"nde öğretim yılına hazırlık ödeneğinin 2014 yılı için 850 TL olarak belirlendiği bildirildi. 

Eğitim  öğretim hizmetleri sınıfına dahilöğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara verilen ödenek, 16 Eylül Salı itibarıyla hak sahiplerinin hesaplarına yatırılmaya başlanacak. 

Ortaokulların 8’inci sınıflara Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen ortak sınav tarihleri belli oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip imzasıyla illere gönderilen yazıda TEOG kapsamında ilk dönem sınavlarının kasım ayının, ikinci dönem sınavının ise nisan ayının son haftasında yapılmasının planlandığı belirtildi. Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden, bir dönemde iki sınav yapılanların ilk, üç sınav yapılanların ise ikinci yazılılarının ortak uygulanacağı bildirildi.

Merkezi sınavlarda kapsam birlikteliğinin sağlanması amacıyla, öğretmenlerin yıllık ders planı uygulamalarında, hazırlanan ders çizelgelerini dikkate almaları istendi.

2014-2015 eğitim öğretim yılında birinci dönem merkezi yazılıların 2014 Kasım ayının son, ikinci dönem sınavlarının ise 2015 Nisan ayının son haftasında yapılmasının planlandığı belirtildi. Kesin sınav tarihlerinin ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanacağı duyuruldu.

Birinci dönem sınavlarda çıkacak soruların eğitim öğretim yılı başından, sınav tarihine kadar yapılan ders konularını, ikinci dönem sınavlarının ise eğitim öğretim yılı başından itibaren sınav tarihine kadar yapılın ders konularını içereceği açıklandı.

Adana'da Ulaşıma yapılan zam protesto edildi, Eylemde basın açıklamasını Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Ahmet Karagöz gerçekleştirdi açıklamanın ardından grup yapılan zamları protesto etmek için oturma eylemi yaptı.

ULAŞIM ZAMMI GERİ ALINSIN

Adana Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Müdürlüğünün aldığı karar ile ulaşım ücretlerine dün sabah itibariyle yüzde 30 ile 35 arasında zam yapıldı. Bu yapılan zam ile halkın ulaşım hakkı engellenmiştir.

Yerel Yönetimlerin Görevi, ulaşım hakkının engellenmesi değildir. Belediyelerin görevi halktan toplanan vergilerle bütçelerini oluşturan belediyeler donanımlı toplu taşıma araçlarıyla insan onuruna yakışır şekilde taşıma yapmak olmalıdır. Kent içi toplu taşıma araçlarındaki yolcu yoğunluğu emekçilerin işe başlama ve işin bitiş saatleriyle doğru orantılıdır. Açlığa mahkûm edilmiş asgari ücretle çalışan ve iki dolmuşla işine gelip giden bir yurttaşımız, aldığı ücretin dörtte birini ulaşım ücreti olarak ödemek zorunda bırakılmıştır.

 

01.01.2014 -30.06.2014 tarihleri arasında asgari ücret 846,00 TL iken 01.07.2014 tarihinden itibaren asgari ücret 891,00 TL olmuştur. Yüzdelik artış oranı 5,3 iken toplu taşıma araçlarındaki yüzde 35,7 artışı anlamak mümkün değildir. 30 Mart 2014 öncesi Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olan Hüseyin SÖZLÜ yoksul halk için; Adana’yı daha yaşanır bir kent yapacağı iddiası ile aday olurken bu gün Büyük Şehir Belediye Başkanı olarak toplu taşıma ücretlerindeki yeni zam oranlarıyla Adanalıyı eve hapsetmiştir.

Tercihini Adana halkının Ulaşım Hakkı’ndan yana kullanması gereken Büyük Şehir Belediye Başkanı, akaryakıt, yedek parça, işçilik maliyetlerindeki artış bahanesiyle tercihini Adana Esnaf Sanatkârlar Odaları Birliğinden yana kullanmıştır. Yoksul halk ise her zamanki gibi oyu alındıktan sonra değersizleştirilmiştir.

 

09 Eylül 2014 tarihinden itibaren yeni toplu taşıma araçlarının ücret tarifesi ise;  sivil 1.75 liradan 2.25 liraya, öğrenci 1.50 liradan 1.85 liraya, özel halk otobüslerinde sivil 1.60 liradan 2 liraya, öğrenci 140 liradan 1.65 liraya, belediye otobüslerinde sivil 1.40 liradan 1.90 liraya, öğrenci 1.30 liradan 1.50 liraya çıkarılmıştır. 

3 Üniversitesi ve yaklaşık olarak 70.000 üniversite öğrencisi olan bir kentte toplu taşımadaki %35,7’lik zam oranı birçok üniversite öğrencisinin de eğitim hakkını gasp etmekten başka başka bir şey değildir.

 

Üzerinde durulması gereken bir husus da, kent içi toplu taşıma ücretlerinde KDV’nin halen yüzde 18 olmasıdır. İnsanların zorunlu olarak kullandıkları böyle bir hizmette KDV’nin yüzde 18 olmasını anlayabilmek mümkün değildir. Siz mücevherden-elmastan yüzde 1 KDV alacaksınız, ancak kent içi toplu taşımadan sanki bir lüks tüketimmiş gibi yüzde 18 KDV alacaksınız. Diğer birçok zorunlu tüketim kaleminde olduğu gibi kent içi ulaşımda da KDV en çok yüzde 5 veya % 8 olmalıdır. Tüm olumsuzluklar vatandaşlık sorumluluğunu yerine getiren yoksul halka ve emekçilere fatura edilmektedir.

 Adana Büyükşehir Belediye Başkanı’na ve Adana Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu’na sesleniyoruz. Lütfen bu kararınızı bir kez daha gözden geçirin, Adana halkının ulaşım hakkını engellemeyin. Aksi takdirde bu konunun takipçisi olacağımızı, çeşitli eylem ve etkinliklerle bu konuyu Adana kamuoyunun gündeminde canlı tutacağımızın bilinmesini isteriz.

Ahmet KARAGÖZ

 

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı