Çarşamba, 13 Ağustos 2014

Bugün ( 13.08.2014) Saat 16.30'da nezaket çerçevesinde sendikamızı ziyaret eden İl Milli Eğitim Müdürü Turhan AKPINAR’a okullarımızda eğitim emekçilerinin, öğrencilerin, velilerin yaşadığı sorunlarla ilgili sorular sorularak sendikamızın konuya ilişkin görüşleri aktarılmıştır. İlimizde eğitim kurumlarında eğitim çalışanlarının ve öğrencilerin yaşadığı veya yaşayabileceği mağduriyetleri bitirmek, minimize etmek için eğitimle, eğitimciyle ilgili yapılacak çalışmalarda, değerlendirmelerde eğitim çalışanlarının örgütlü oldukları tüm sendikalarımızın görüş ve önerilerinin alınmasına, karar süreçlerinde sendika temsilcilerinin bulunması, katılması önerilmiştir. Bunlarla birlikte toplantıya katılan üye ve yöneticilerimiz tarafından İl Milli Eğitim müdürüne aşağıdaki sorular sorulmuştur.

 

• Alo 147 ihbar hattı
• Eğitim çalışanlarının çocukları için ücretsiz kreşlerin yapılması,
• Okullarımızın temizlik ve güvenlik sorunu için okullara kaynak aktarılması veya kadrolu personel istihdam edilmesi,
• Yönetici atama ve yer değiştirmede liyakat ve kamu yararı göz önünde bulundurulmalı; somut, şeffaf kriterlere göre bir değerlendirme yapılmalı,
• Mahkeme kararları uygulanırken domino etkisiyle mağdur olan okul yöneticilerinin mağduriyetlerinin nasıl giderilebileceği,
• Okul yönetim kadrolarının oluşturulması sırasında kadına pozitif ayrımcılık tanınmasına,
• Eğitimde performansa dayalı değerlendirmelerde bulunulmaması gerektiğine,
• Öğretmenlere; öğretmen görev ve tanımı dışındaki konularda görevlendirilmemesi,
• 4+4+4 eğitim sisteminin sonucu olarak norm fazlası duruma düşen ve mağdur olan öğretmenlere pozitif ayrımcılık tanınması, 
• İlimizin güneyinde çalışan öğretmenlere bölgenin zorluğu nedeniyle, özendirici bir takım tedbirlerin alınması (ulaşım ödeneği veya servis imkanı sağlanması) gibi birçok soru soruldu.

Sorulan sorularımızı önemseyip notlar alarak, yaklaşımı, nezaketi ve eğitimci kimliğiyle samimi bir şekilde yanıtlayan İl Milli Eğim Müdürü Turhan AKPINAR’a Şube Yürütme Kurulu adına teşekkür ediyorum.

Ahmet KARAGÖZ

Şube Başkanı

 

 

Açık lise kayıtları TEOG'un ardından nakille yapılacak

Eğitimlerini açık liselerde sürdürmek isteyen ortaokul mezunu öğrencilerin, bu yıldan itibaren TEOG sınavı yerleştirme sonuçlarına göre bir liseye kaydolduktan sonra açık liselere nakil yaptırması gerekecek.

SELMA KASAP - Eğitimlerini açık liselerde sürdürmek isteyen ortaokul mezunu öğrencilerin, bu yıldan itibaren Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı yerleştirme sonuçlarına göre bir liseye kaydolduktan sonra açık liselere nakil yaptırması gerekecek.

AA muhabirinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinden aldığı bilgiye göre, MEB bu yıl ilk kez düzenlediği TEOG sınavı sonuçlarına göre tüm liselere merkezi sınavla öğrenci yerleştirecek. Bu kapsamda bu yıl ilk kez ortaokuldan mezun olarak eğitimini açık liseler ya da mesleki açık öğretim liselerinde devam ettirmek isteyenler için farklı bir uygulama yapılacak.

Ortaokulu bu yıl tamamlayan öğrenciler, TEOG sınavı sonucunda aldıkları puana göre ortaöğretim, mesleki teknik eğitim ve din öğretimi genel müdürlüğüne bağlı ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecekler.

Zorunlu eğitimlerini örgün eğitim kurumları dışında açık öğretim okullarında sürdürmek isteyen öğrenciler de kendilerine en uygun bir ortaöğretim kurumunu tercih ederek kaydolduktan sonra gerekli belgelerini alarak ülke çapında açık öğretim okullarının irtibat bürosu görevini yürüten halk eğitimi ve mesleki eğitim merkezleri ile meslek liselerine başvurarak açık öğretim okullarına süresi içinde kayıt yaptırıp öğrenimlerini sürdürebilecekler.

Açık öğretim liselerine 2014-2015 eğitim öğretim yılı birinci dönem kayıtları, 1-26 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

-Sınav merkezi sayısı 710'a çıktı

Öte yandan MEB, açık öğretim liselerinde kayıtlı 1 milyonun üzerindeki öğrenci için 81 il merkezinde yapılan sınavları ilçelere de yayarak 710 merkeze çıkardı.

Açık öğretim lisesinde aktif öğrenci sayısı 901 bin 487, mesleki açık öğretim lisesinde ise 301 bin 499. Açık öğretim lisesi, kuruluşundan bu yana 650 binden fazla öğrenci mezun etti. Mesleki açık öğretim lisesinden ise 188 bin 500 öğrenci mezun oldu.

Açık öğretim liselerine ilköğretim mezunu, ortaokul mezunu veya liseyi terk edenlerle, yurt dışında okuyup denklik belgesi alanlar kayıt yaptırabiliyor.

Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemleri halk eğitim merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerinde oluşturulan irtibat büroları aracılığıyla yürütülüyor. Açık öğretim lisesi, Avrupa ve Orta Doğu'da eğitim faaliyeti yürütüyor ve 18 merkezde sınavlar yapılıyor. Mesleki Açık Öğretim Lisesinin ise Belçika Brüksel'de imam hatip alanında yurt dışı programı uygulanıyor.

Anadolu Ajansı

2014-2015 eğitim-öğretim döneminde, öğretim yılına hazırlık ödeneği 850 TL olarak belirlenmiştir. Ancak 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu`nun ek 32`nci maddesinde eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil olan öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup, fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleriyle yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil),  hazırlık ödeneğinin verileceği belirtilmiştir. 

Öğretmen olmayan ve eğitim hizmetleri içindeki emekleri yıllardır görmezden gelinen tüm eğitim ve bilim emekçilerine yönelik olarak yıllardır sürdürülen ayrımcı ve adalet duygusundan yoksun uygulamanın bu yıl da ısrarla sürdürüleceği anlaşılmaktadır. 

Hükümet ile Memur Sen arasında imzalanan "ihanet sözleşmesi" ile birlikte 2014 yılı için verilen zamlar, yüksek enflasyon nedeniyle şimdiden buharlaşmış, bu yıl enflasyon farkının ödenmeyecek olması yaşanan mağduriyeti daha da arttırmıştır. Yıllardır, eğitim ve bilim emekçileri ülkenin dört bir yanında karşı karşıya olduğu bütün zorluklar karşısında fedakarca çalışmasına rağmen maaşlarda yaşanan erimenin önüne geçilememiştir. 

Milli Eğitim Bakanlığı, yıllardır sadece öğretmenlere "eğitime hazırlık ödeneği" ödemekte, eğitim hizmetlerinin tüm eksikliklerine rağmen en iyi şekilde yapılması için emek harcayan diğer eğitim emekçilerinin emeğini görmezden gelmektedir. Oysa Türkiye`de eğitim ve yükseköğretim alanında çalışan yüz binlerce eğitim ve bilim emekçisi vardır ve onlar da bu ödeneği almayı sonuna kadar hak etmektedir. 

Her eğitim-öğretim yılı başında ödenen eğitime hazırlık ödeneği hem oldukça yetersizdir hem de sadece öğretmenlere ödenmesi nedeniyle sendikamız tarafından sürekli eleştirilmektedir. Bakanlık söz konusu ödeneğin sadece öğretmenlere ödendiğini belirtmesine rağmen, bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığında Kur`an kursu öğreticisi pozisyonlarında sözleşmeli olarak istihdam edilenlerden fiilen "öğreticilik" yapanlara da eğitime hazırlık ödeneği ödenecektir. Bu durum, MEB`in yıllardır savunduğu "eğitim-öğretime hazırlık ödeneği sadece öğretmenlere ödenir" savunusunu açıkça çürütmektedir. 

Eğitime hazırlık ödeneğinden sadece öğretmenler değil, hizmetli, memur, üniversitelerin akademik ve idari personeli, YÖK, Yurt-Kur ve ÖSYM gibi alanlarda çalışanlar da ayrım gözetmeksizin yaralanmalıdır. Aksi bir uygulamanın resmen ayrımcılık olacağı açıktır. 

Eğitim Sen, yıllardır eğitime hazırlık ödeneğinin iki tam maaş tutarında ve yılda iki kez, tüm eğitim ve bilim emekçilerine verilmesini savunmuştur. Sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin eğitime hazırlık ödeneği almasını, eğitim-öğretim alanında çalışan herkesin bu haktan eşit koşullarda yararlanmasını talep ediyoruz.