Pazartesi, 11 Ağustos 2014

2014 Ağustos dönemi 1. Aşama Özür Grubu Başvuruları bugün başlıyor. Daha önce atama ve yer değiştirme takviminde yer alan tarih bir hafta ertelenerek 11 Ağustos tarihi yani bugün olarak ilan edilmişti.

Bunun sebebi olarak bir çok kurumun atama ve yer değiştirme takviminin aynı ana gelmesi nedeniyle zorunlu hizmete tabi olan öğretmen eşlerinin yer değiştirmesi olarak bildirilmişti.

Öğretmenlerin Özür Grubu yer değiştirme işlemlerinde 1. Aşama işlemleri nasıl işleyecek?

Özür durumu olan öğretmenlerin (sağlık ve eş durumu özrü ile genel ve özel hayatı olumsuz etkileyen nedenler) atanmak için belgelerini ispatlamaları ve idareye teslim etmeleri gereken süreçtir.

Kendi özür durumuna uygun olan belgeler mevzuat çerçevesinde değerlendirilir. Şartları uygun olan öğretmenlerin  atama isteği onaylanmış olur. Böylelikle başvuruları onaylanmış öğretmenler okulların tercih edileceği ikinci aşamada “tercih yapacak”öğretmenler sistemine katılmış olurlar. Bu şekilde öğretmenler ikinci aşamada başvuru yapmaya hak kazanırlar. Özür durumunu belgeleyemen ya da reddedilenler ikinci aşamada başvuru yapamazlar.

Özür durumundan gitmek isteyen öğretmenin kadrosu sistemde  “muhtemelen boşalacak” norm olarak görülür ve o öğretmenin tayini çıkması durumunda tercihlerine o okulu yazan kişilerden en yüksek hizmet puanlı olanın ataması yapılır.

Özür Grubu Arama Takvimi:

I. AŞAMA

Başvuruların kabul edilmesi ve onay süreci 11-15 Ağustos 2014

II. AŞAMA

Tercihlerin yapılması ve onay süreci 20-26 Ağustos 2014

Atamalar 29 Ağustos 2014

Tebligat ve ilişik kesme işlemleri 01 Eylül 2014’ten itibaren

BAŞVURU EKRANI

Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nde Yapılan Değişikliklerin Yürütmesi Durduruldu

Hatırlanacağı üzere "Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği"nde yapılan değişiklikle; kınama cezasını gerektiren disiplin suçlarına "BİLDİRİ DAĞITMAK" fiili, Yükseköğretim kurumundan iki yarıyıl için uzaklaştırma cezasını gerektiren disiplin suçlarına "SUÇ SAYILAN EYLEMLERİ İŞLEMEK" fiili ve Yönetmeliğin "Soruşturmanın yapılış şekli" başlıklı 14. maddesine "Soruşturmacılar, zaruri gördükleri takdirde soruşturma süresince soruşturulan öğrencilerin yükseköğretim kurumu binalarına girmesinin yasaklanması hususunda karar verilmesini disiplin soruşturması açmaya yetkili merciden isteyebilirler" şeklinde, disiplin soruşturmasına uğramış öğrencilerin üniversite binalarına girmesini önleyecek bir fıkra eklenmişti. 

Bu nedenle, 07.11.2013 gün ve 28814 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hakkında, yüksek lisans öğrencisi olan sendikamız uzmanı İlker Akcasoy adına Danıştay`a "yürütmeyi durdurma" ve "iptal" istemli dava açmıştık. 

Danıştay Sekizinci Dairesini, 30 Nisan 2014 gün ve E.2013/11920 sayılı kararıyla Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1 ve 3. maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına, 2. maddesinin yürütmesinin durdurulması isteğinin ise reddine karar verilmiştir.

Danıştay Sekizinci Dairesi örnek oluşturacak bir kararla, yönetmelik değişikliğinin, kınama cezasını gerektiren disiplin suçlarına "BİLDİRİ DAĞITMAK" fiilinin eklenmesini, düşünce ve ifade özgürlüğünün ihlali, disiplin soruşturmasına uğramış öğrencilerin üniversite binalarına girmesinin engellenmesini ise eğitim ve öğretim hakkının engellenmesi olarak görmüştür. 

Kararı görmek için tıklayınız.