HUKUK İŞLEYİNCEYE KADAR MÜCADELEYE DEVAM Özel

HUKUK İŞLEYİNCEYE KADAR MÜCADELEYE DEVAM

07 Haziran 2015 Genel seçimleri öncesi AKP’nin seçim bildirgesinde yer alan “Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi”, Başbakan ve Cumhurbaşkanı tarafından seçime yönelik yapılan il ve bölge mitinglerinin tamamında işlendiği bir süreçte; 29.04.2015 tarihinde TÜGVA Adana İl Temsilcisi Gürkan ÖZKAYA, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğüne 5 Mayıs 2015 tarihinde saat 13.00’da Sarıçam İlçesine bağlı Evliya Çelebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Çok Amaçlı salonunda yapacakları “Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi” konulu panel için, Adana merkez ilçelerinde bulunan idareci ve öğretmenlere duyurulmak üzere dilekçe vermiş, İl Milli Eğitim Müdürü bu dilekçeyi hızla Merkez İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine 30.04.2015 tarih ve 4556102 sayılı yazılarıyla; Merkez İlçe Milli Eğitim Müdürleri ise 05.05.2015 tarihinde tüm okullara gönderdikleri yazılarla bu duyurunun idareci ve öğretmenlere yapılmasını istemişlerdi.

 

Bu duyuruda sendikamızın bilgi sahibi olmasıyla birlikte toplantıya katıldık ve itirazlarımızı salonda şu şekil ifade ettik; “TÜGVA bir sivil toplum örgütüdür. İstediği siyasi partiyi destekleyebileceği gibi istediği paneli de yapabilir. Bizim itirazımız TÜGVA’nın paneline değildir. İtirazımız AKP’nin seçim bildirgesinde yer alan ‘Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi’ konulu panele; okullarımızın, idarecilerimizin, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin üzerinden AKP’ye siyasi rant sağlamaya yönelik İl Milli Eğitim Müdürünün kendine görev çıkarmasınadır.”

Siyasi içerikli ve AKP’ye siyasi rant sağlayacak bu toplantıya idareci, öğretmen ve öğrencilerin katılmasının doğru olmadığını Eğitim Sen, T. Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikalarıyla birlikte yaptığımız basın açıklamasıyla konu kamuoyunun bilgisine sunduk ve Cumhuriyet Savcılığına şube başkanlarıyla birlikte suç duyurusunda bulunduk.

Konuyla ilgili Adana Valiliği “Adana Cumhuriyet Savcılığı 12/05/2015 tarih ve S.2015/29053-46 sayılı fezlekesi üzerine yaptırılan araştırma sonucu düzenlenen rapor ve dosyanın incelemesinde TÜGVA’nın bir siyasi parti olmadığı, panelin akademisyenler tarafından düzenlendiği, konunun siyasi bir yönünün bulunmadığı düşünülerek İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ömer OFLAZ ve Merkez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli Şube Müdürleri hakkında isnat edilen iddiaların 4483 sayılı yasanın 4. Maddesi doğrultusunda işleme konulmamasını istemiş” Adana Cumhuriyet Savcılığı Adana Valilik Makamınca soruşturmaya izin verilmediği gerekçesiyle soruşturmayı durdurmuştur.

O Halde Soruşturmaya İzin vermeyen Sayın Valiye soruyoruz;

1-Yüksek Seçim Kurulunun, en son yapılan mahalli idareler seçimi öncesi almış olduğu 30.11.2013 tarih ve 554 nolu kararında “Mabetlerde, okullarda, kışla, karargâh, ordugâh gibi, askeri bina ve tesislerle askeri mahfillerde ve  kamu hizmeti görülen diğer yerlerde kapalı yer toplantısı yapılamayacağına (298/51-son)”hükmetmiştir.

Sayın Vali; Yapılan bu uygulama YSK’nın bu kararına aykırı değil midir?

2- Panel konusu bir siyasi partinin seçim beyannamesinde vaat ettiği siyasi bir propagandadır. Böyle bir etkinliğin okulda yapılması, bu etkinliğe idareci öğretmen ve öğrencilerin katılımının mecbur tutulması, kapalı alanda propaganda yasağı kapsamındadır. Bu yasağa aykırı hareket edilmiştir. “Yeni Türkiye ve Başkanlık Sistemi” gibi tartışmalı ve soyut bir konunun Ortaöğretim kurumlarında reşit olmayan öğrencilere anlatılması ve aktarılması, pedagojiyle ve bilimsel eğitimle örtüşmez. Ayrıca 18 yaşını doldurmayan öğrencilere böyle bir etkinlik yapılırken velilerin muvafakatinin alınmaması da usul ve yasaya aykırıdır.

Sayın Vali; Öğrencileri o toplantıya katılmaya zorlayanlarla ilgili yasal bir işlem yaptınız mı?

3-İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Merkez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile böyle bir etkinliği organize eden tüm idareci ve yetkililer; görev gereklerine aykırı davranmışlar, bu yolla görevi kötüye kullanma suçunu işlemişler, propaganda yasağını ihlal ederek okulda siyasi faaliyet yürütülmesine aracılık ederek seçim suçu işlemişlerdir.

Sayın Vali; Bu kişilerle ilgili yasal bir işlem başlatılmış mıdır?  

Kendini CEO olarak tanımlayan İl Milli Eğitim Müdürü uygulamalarıyla eğitim ve öğretimi Adana’da bitirme noktasına getirmiştir. İddia ettiği gibi; eğitimde kara geçemeyen CEO,  Kendisini Adana’ya İl Milli Eğitim Müdürü olarak atayanlara karşı başarısızlıklarını, AKP’nin siyasi etkinliklerine; Öğrenci, Öğretmen ve Okul İdarecilerinin katılımını sağlayarak affettirmeye çalışması liyakattin önemini bir kez ortaya koymaktadır.

 Bu Konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızın ve yasal süre içerisinde Adana Bölge İdare Mahkemesine başvuracağımızın da bilinmesini isteriz.20.08.2015

 

Şube Yürütme Kurulu Adına

Ahmet KARAGÖZ

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı

 

 

Okunma 2329 defa Son Düzenlenme Perşembe, 20 Ağustos 2015 12:09