Aym'nin Dershanelerin Kapatılmasının İptal Kararı, Yönetici Atamaları ve Öğretmenlerin Zorunlu Rotasyonundaki Keyfilik, Eğitimde Yeni Bir Kaosun Habercisidir! Özel

MEB`in hukuksuz girişimleri birer birer yargı duvarına çarpmayı sürdürmektedir. Anayasa Mahkemesi`nin dershanelerin kapatılması ile ilgili olarak vermiş olduğu iptal kararı, her ne kadar eğitim sisteminin sınav merkezli ve elemeye dayalı niteliğini değiştirmese de, önemli sonuçlar ortaya çıkaracaktır. MEB`in her konuda olduğu gibi, dershanelerin kapatılması sürecinde de aceleci ve dayatmacı bir tutum sergilemesi, eğitimde büyük bir kaosun habercisi olmuştur. 

MEB`in "dershanelerin temel liselere dönüşümü" bahanesiyle öğrencileri yüksek maliyetli temel liselere yönlendirmesi, devlet okullarının fiilen dershaneye dönüştürülmesine neden olmuştur. AYM`nin kararı ile eğitimin özelleştirilmesi sürecinin önemli ayaklarından birisi olan "Temel lise" uygulamasını da doğrudan etkilemektedir. MEB`in yapması gereken, dershanelerin kapatılması ile hayata geçirilen temel lise uygulamasının iptal edilmesidir. Özel liselere kayıtlar tamamlanmış olduğundan liselere yerleştirme takvimi yeniden belirlenmeli, öğrenci ve velilerin daha fazla mağdur edilmemesi için derhal adım atılmalıdır. 

AYM`nin dershanelerin kapatılması ile ilgili torba yasa maddesini iptal etmesi, aynı torba yasa içinde yer alan okul yöneticilerinin görev süreleri ve atanmaları ile ilgili maddeyi de iptal etmesi beklenmektedir. 

Geçtiğimiz yıl hiçbir yazılı sınava tabi tutulmayan okul müdürleri, daha sonra yargı tarafından atamaları iptal edilen 1709 Milli eğitim şube müdürünün okul müdürlerine verdikleri performans notları ile belirlenmiştir. Bugüne kadar 16 bin 553 okul müdürü için puanlama yapılmış, 8 bin 150`si başarılı ilan edilirken, 8 bin 403`ü başarısızlık sebebiyle görevden alınmıştır. Söz konusu değerlendirmelerde büyük ölçüde sendikal-siyasal referanslar belirleyici olmuş ve müdür atamalarının yüzde 90`ı iktidara yakın sendikanın üyeleri arasından seçilmiştir.  

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, geçtiğimiz günlerde MEB tarafından yapılan okul müdürlüğü değerlendirmesi için ilgili Milli Eğitim Şube Müdürlerinin o bölgede en az 6 ay çalışması gerektiğini belirterek, iki aylık şube müdürlerinin okul müdürleri ile ilgili yapmış olduğu değerlendirmelerin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiş ve karar kesinleşmiştir. Ayrıca okul müdürünün hiçbir belirli kriter olmadan istediği kişiyi müdür yardımcılığı için valiliğe önerebilmesinin önünü açan madde de hukuka aykırı bulunmuştur. Bunun anlamı, geçtiğimiz yıl yapılan bütün müdür atamalarının ve müdür yardımcılığı görevlendirmelerinin iptal edilmesi, görevden alınan okul müdürlerinin ve müdür yardımcılarının eski görevlerine iade edilmesidir. Ancak MEB yüksek yargı kararını uygulamamakta ısrar etmekte, açıkça hukuka karşı direnmeyi sürdürmektedir.

MEB`in eğitim yöneticilerinin görevlerine iadesi ile ilgili yüksek yargı kararlarını fiilen uygulamaması, kimi illerde mahkeme kararı ile göreve iade edilen okul müdürleri eski görevlerine dönerken, kimi illerde ise mahkemeyi kazanan müdürlere çeşitli seçenekler sunulması, bakanlığın yargı kararlarını uygulamak için kılıktan kılığa girdiğini göstermektedir. Geçtiğimiz günlerde bazı illerde okullara yeni müdür görevlendirmeleri için "Acele ve Günlü" yazılar gönderilmesi ve eğitime ilişkin tartışmalı yönetmelik değişiklikleri yapılması dikkat çekicidir. 

Şube müdürlüğü atamaları ile ilgili olarak yargının peş peşe iptal kararları vermesine ve söz konusu şube müdürlerinin yaptığı bütün değerlendirmelerin iptal edilmesine rağmen, MEB`in yargı kararlarına alenen direnmesi açıkça "görevi kötüye kullanma" suçudur ve bu suçu işleyenler yargı önünde hesap verecektir.  

MEB, bir taraftan okul müdürlerinin görevlendirilmesi ile ilgili keyfi ve hukuk tanımaz tutumunu sürdürürken, diğer taraftan sendikamızın zorunlu rotasyon uygulamasının kaldırılması, en azından hükümet kurulana kadar bu konuda herhangi bir işlem yapılmaması yönündeki talebini yok saymıştır. 6 Temmuz‘dan itibaren aynı eğitim kurumunda 15 yılı dolduran öğretmenlere MEB tarafından cep mesajı (SMS) gönderilerek "gerekli iş ve işlemler için okul idarelerine başvurmaları"nı istemiş, bu durumdaki öğretmenlerin tespitinin yapılarak İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilmesi gerektiği ifade edilmiştir. 

Öğretmenlerin tatilde olduğu dönemde bakanlığın aceleci bir şekilde zorunlu rotasyon uygulamasını hayata geçirmek istemesi, ilk etapta 13 bin deneyimli öğretmenin kendi isteği ve iradesi dışında zorla sürgün edilmesi anlamına gelmektedir. MEB, hükümetin kurulamamış olmasını kendince fırsata çevirerek "şark kurnazlığı" yapmakta, eğitimde bu kez de deneyimli öğretmenleri hedef alarak kapsamlı bir tasfiyeye girişmektedir. Önce eğitim yöneticilerini tasfiye eden ve AKP`nin siyasal kadrolarını eğitim yöneticisi yapan bakanlık, şimdi de deneyimli öğretmenleri çalıştıkları okullardan resmen sürgün etmektedir. Hiç kimsenin hem öğretmenlerin aile yaşantısını hem de okullardaki çalışma ortamını alt-üst etmeye hakkı yoktur. 

Bugüne kadar attığı her adımda, aldığı her kararda hayal kırıklığı yaratan, tüm eğitim bileşenlerini eğitim yöneticilerini, öğretmenleri, öğrencileri ve velileri sürekli mağdur etmeyi adeta kendisine görev edinen MEB, hukuk dışı ve sorumsuz uygulamalarına bir an önce son vermelidir. 

Yeni hükümet kurulana kadar yeni yönetici atamaları ve zorunlu rotasyon uygulaması başta olmak üzere mağduriyet yaratacak tüm adımlar durdurulmalı, alınmış yargı kararları derhal uygulanmalıdır. 

 

Okunma 2568 defa Son Düzenlenme Salı, 14 Temmuz 2015 13:29